Vlio Cars

Uw Partner in autoverkoop

Door - Tom Cosyns

Tips om zelf een auto te importeren

Je ziet steeds meer geïmporteerde auto’s in het straatbeeld. Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om zelf een auto uit het buitenland te importeren. Jonge occasions zijn daarbij ver in de meerderheid. Er zijn vele redenen om een auto vanuit het buitenland in te voeren. Zo is er een aantrekkelijk prijsvoordeel, zijn de wagens veelal voller uitgevoerd en beter onderhouden. Bovendien is het aanbod groter en profiteer je van een gunstige fiscale waarde. Hierbij tips voor een auto importeren om teleurstellingen te voorkomen.

Tip 1: bepaal je wensen en eisen en stel je budget vast

Je bent voor een auto importeren waarschijnlijk op zoek naar een specifiek merk en model auto met bepaalde accessoires, dat in Nederland niet te krijgen is of veel duurder is dan in bijvoorbeeld Duitsland. Ga niet alleen af op de advertentietekst en het plaatje. Check altijd vooraf of de wagen over de gewenste opties beschikt. Vraag om een schriftelijke bevestiging van de verkoper. Houd qua budget rekening met bijkomende kosten, zoals transport naar Nederland, rest-BPM, invoering RDW en kentekenplaten.

Tip 2: zoek online op de juiste autoportals voor een auto importeren

Zoveel auto’s, zoveel websites die importauto’s aanbieden. Beperk je zoekgebied om door de bomen het bos te zien. Een auto importeren uit Duitsland is onder vele particulieren aantrekkelijk vanwege het zeer grote aanbod. Ongeveer twee-derde van de geïmporteerde auto’s is afkomstig uit Duitsland. Autoscout heeft zowel een Nederlandse als Duitse website. Daarnaast zijn websites als Mobile.de (de grootste autosite van Duitsland), Autobild.de en Gebrauchswagen.de populair. Controleer de reviews en het adres van het autobedrijf of de particuliere verkoper om te zien of alles klopt.

Tip 3: de gewenste auto bekijken, inspecteren en proefrijden

Controleer de auto op beschadigingen en gebruikssporen en maak vervolgens een proefrit. Laat ter plekke een deskundige aankoopkeuring uitvoeren, zodat je exact de technische staat van de auto weet en niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Tip 4: de auto naar Nederland transporteren

Je kunt bij een auto importeren het voertuig zelf naar Nederland rijden, of ervoor kiezen om deze te laten transporteren, de gemakkelijkste manier. De auto wordt in het laatste geval goed verzekerd vervoerd en voor de deur afgeleverd. Transport kost gemiddeld ongeveer 75 cent per kilometer. Als je de auto zelf naar Nederland wilt rijden, heb je een specifiek kenteken nodig: een Kurzzeitkennzeichen of Zollkennzeichen met tijdelijke vrijstelling. Dit omdat je auto op dat moment nog geen Nederlands kenteken heeft en het Duitse kenteken eraf wordt gehaald.

Tip 5: APK, kentekenonderzoek, belastingaangifte, kentekenplaten en autoverzekering

Als jouw voertuig in de procedure van auto importeren eenmaal in Nederland is, dien je nog een paar zaken te regelen:

  • Eventuele APK-keuring (indien deze verlopen is) en kentekenonderzoek bij de RDW.
  • Belastingaangifte voor verschuldigde rest-BPM, inclusief betaling.
  • Kentekenplaten laten maken, na ontvangst van het kentekennummer.
  • Autoverzekering regelen.

Autotelex heeft als marktleider in motorvoertuiggegevens de meest gebruikte en voordelige module voor het berekenen van te betalen BPM (belasting personenauto’s en motorrijtuigen) bij een auto importeren. Met het gebruik een speciale tool kun je tot duizenden euro’s besparen bij je BPM-belastingaangifte. De BPM wordt berekend op basis van de reële marktwaarde ofwel handelswaarde van de auto. Je betaalt zodoende bij een auto importeren niet meer belasting dan noodzakelijk is.